تحولات منطقه

آمار ابتلا به آنفلوانزا در مقایسه با سال گذشته در بسیاری از استان‌های کشور سه تا پنج برابر افزایش یافته و روند صعودی مراجعات، ضرورت رعایت جدی‌تر توصیه‌های بهداشتی را بیشتر کرده است.

موج جدید آنفلوانزا از مرز هشدار عبور کرد
زمان مطالعه: ۷ دقیقه

آمار ابتلا به آنفلوانزا در مقایسه با سال گذشته در بسیاری از استان‌های کشور سه تا پنج برابر افزایش یافته و روند صعودی مراجعات، ضرورت رعایت جدی‌تر توصیه‌های بهداشتی را بیشتر کرده است.
در همین راستا وزارت بهداشت با تأیید روند صعودی شیوع این بیماری از تمامی هموطنان خواسته است تا حد امکان از حضور غیرضروری در اماکن پرجمعیت خودداری کرده و مراقبت‌های پیشگیرانه را جدی بگیرند. همچنین از مصرف خودسرانه دارو به‌ویژه آنتی‌بیوتیک‌ها پرهیز کنند.
بنا بر اظهارات مهشید ناصحی؛ رئیس گروه تخصصی عفونت‌های حاد تنفسی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی «فعلاً در شیب صعودی موج شیوع آنفلوانزا به سر می‌بریم و تا رسیدن به اوج همه‌گیری فاصله ‌داریم؛ اما نتایج آزمایشگاهی جمع‌آوری ‌شده از مرکز ملی آنفلوانزا و ۱۷ آزمایشگاه قطب منطقه‌ای در هفته گذشته حاکی از آن است که وضعیت آنفلوانزا در بسیاری از استان‌های کشور از آستانه هشدار عبور کرده است».
پیگیری قدس حکایت از آن دارد که در حال حاضر در استان‌های تهران، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، قزوین، اصفهان و همدان بیشترین میزان شیوع آنفلوانزا گزارش ‌شده و تیم‌های سلامت در این مناطق در حالت آماده‌باش قرار دارند.

موج جدید آنفلوانزا از مرز هشدار عبور کرد
دکتر قباد مرادی؛ رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیردار وزارت بهداشت

فراگیری ۵۰ درصدی در گلستان

سیدمهدی صداقت، معاون فنی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در این راستا اذعان کرد: «این استان وارد مرحله همه‌گیری آنفلوانزا شده و در مدت سه روز تعداد نمونه‌های مشکوک قطعی از ۸ درصد به ۵۰درصد رسیده به گونه‌ای که از هر دو مراجعه‌کننده، یک مورد ابتلای قطعی به آنفلوانزا ثبت شده است».

افزایش نگران‌کننده در مازندران

محدثه حسینی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران نیز با اشاره به افزایش نگران‌کننده ‌آنفلوانزا در استان اعلام کرد: «میزان ابتلا به آنفلوانزا در استان از حد هشدار ۸/۹ درصد به حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است».
۷۲۳ نفر در کردستان بستری شدند
شعله شاه‌غیبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز از افزایش چشمگیر مبتلایان به بیماری آنفلوانزا در کردستان خبر داد و گفت: «در هفته دوم آذر، ۱۲ هزار و ۳۰۰ نفر به دلیل ابتلا به آنفلوانزا به مراکز درمانی استان مراجعه کرده‌اند که از این تعداد ۷۲۳ نفر بستری شده‌اند».

افزایش ۴۰ درصدی بیماران در چهارمحال و بختیاری

علی صالحی فرد، رئیس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی چهارمحال و بختیاری نیز اعلام کرد: «روند شیوع آنفلوانزا در این استان صعودی بوده و تعداد مراجعان به مراکز دولتی از جمله مراکز خدمات جامع سلامت و بیمارستان‌ها روزانه به ۸ هزار و ۵۰۰ نفر رسیده است».

افزایش پنج برابری بیماری در آذربایجان غربی

به گفته علیرضا حسینی، رئیس اداره درمان بیماری‌های دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان‌غربی نیز «آمار ابتلا به آنفلوانزا در سطح استان در یک هفته گذشته تا پنج برابر افزایش یافته و تمامی مراکز درمانی دولتی و خصوصی استان به ‌صورت فعال در حال خدمات‌دهی هستند».

وضعیت آذربایجان شرقی به مرز هشدار رسید

سیمین خیاط‌زاده، مدیر گروه پیشگیری از بیماری‌های واگیر دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این زمینه اظهار کرد: «ابتلا به بیماری آنفلوانزا در آذربایجان‌شرقی از نقطه اوج و هشدار عبور کرده؛ اما خوشبختانه تاکنون گزارش فوتی از این بیماری نداشتیم».

افزایش سه برابری بیماران در اردبیل

به گفته اسماعیل فرزانه، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل «شیوع بیماری آنفلوانزا در آخرین ماه از فصل پاییز شرایط خاصی را به وجود آورده به طوری که در وضعیت کنونی سه برابر سایر فصول مراجعات را به بیمارستان‌ها داریم و در یک هفته اخیر بیشترین بار مراجعات را به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی پس از گذر از شرایط کرونایی شاهد بودیم».

آنفلوانزا در هرمزگان دو فوتی بر جای گذاشت

یحیی میرزاده، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان نیز گفت: «استان هرمزگان در هفته‌ اخیر شاهد اوج‌گیری سریع موارد ابتلا به آنفلوانزا بوده که با ثبت دو فوت قطعی وارد مرحله‌ای نگران‌کننده شده است».

نگرانی از افزایش بیماری در کهگیلویه و بویراحمد

مسلم شریفی، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد نیز از افزایش بیماران بستری در بخش‌های مراکز درمانی استان خبر داد و اظهار کرد: «با توجه به روند افزایشی، تعداد بیماران در کهگیلویه و بویراحمد ۴۰درصد از میانگین کشوری بیشتر است و در صورت ادامه روند افزایش بیماران بستری در بخش‌های عادی و ویژه، مراکز درمانی با سطح هشدار مواجه خواهند شد».

گردش ویروس در خوزستان بالاست

به گفته مهرداد شریفی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز «بر اساس داده‌های نظام مراقبت دیده‌وری، میزان مثبت شدن آزمایش PCR آنفلوانزا در هفته نخست آذر حدود ۷/۳۵ درصد گزارش شده که نشان می‌دهد گردش ویروس در استان رو به افزایش است».

تغییر ژنتیکی با قدرت سرایت شدید

در همین راستا رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفت‌وگو با قدس بیان کرد: آنفلوانزای تیپ A، زیرگروه H۳N۲ است که نسبت به سال گذشته تغییرات ژنتیکی در این ویروس بیشتر بوده از این رو این تغییر رفتار موجب شده بیشتر اطفال -کودکان پنج تا چهارده ساله درگیر شوند.
قباد مرادی در پاسخ به قدس درباره میزان فراگیری در استان‌های مختلف اظهار کرد: کشور ما اقلیم‌های متفاوتی دارد و به همین دلیل شروع همزمان نبوده است. از این رو شیوع از استان‌های مرکزی و شرقی کشور آغاز شد و به پیک رسید. در حال حاضر استان‌هایی که در ابتدا پیک را پشت سر گذاشتند - برخی استان‌های جنوبی و مرکزی- اکنون روند نزولی یا توقف را نشان می‌دهند. در مقابل، استان‌های شمال‌غربی در حال تجربه ورود به پیک هستند و تقریباً همه استان‌ها اکنون از حد آستانه گذشته‌اند.
دکتر مرادی در خصوص ویژگی سویه H۳N۲ گفت: موج فعلی -سویه- H۳N۲ شیوع ناگهانی و گسترده‌تری پیدا کرده و در اطفال بیشتر دیده‌ شده البته ممکن است سویه H۱N۱ و تایپ‌های دیگری از آنفلوانزا همچنان در برخی نقاط دنیا در حال گردش باشند؛ اما درصد ابتلا یا علائم و بستری آن به ‌مراتب پایین‌تر از سویه کنونی در گردش یعنی H۳N۲ بوده و شیوع گسترده به دلیل تغییرات ژنتیکی آن است.

اثرگذاری واکسن آنفلوانزا

رئیس مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه آنفلوانزا تقریباً هر سال دو پیک در کشور ما ایجاد می‌کند و معمولاً هر سال نسبت به سال گذشته تغییراتی دارد، افزود: هرگاه میزان این تغییرات ژنتیکی بیشتر از حد معمول باشد، ممکن است شاهد تغییر رفتار ویروس و در نتیجه، شیوع شدیدتر باشیم.
دکتر مرادی در خصوص شنیده‌هایی مبنی بر اینکه واکسن آنفلوانزای امسال متناسب با ویروس در گردش ( H۱N۱) نبوده و بی‌اثر است، اظهار کرد: ویروس مورد گردش، همان ویروس H۳N۲ است و واکسن‌ها بر اساس داده‌های هفت ماه پیش این ویروس برای آن تهیه‌ شده‌اند. در مورد اثرگذاری، درست است که احتمال دارد به دلیل جهش‌های کوچک، اثر پیشگیری آن در برابر ابتلای خفیف کمتر از حد ایده‌آل باشد؛ اما اثر محافظتی آن در برابر فرم‌های شدید بیماری -بستری و مرگ ‌و میر- همچنان حفظ می‌شود.

افراد دارای بیماری زمینه‌ای مراقب باشند

وی در پاسخ به این پرسش که آمار فوتی‌های ناشی از آنفلوانزا در کشور در سال جاری چه تفاوتی با سال‌های گذشته داشته، بیان کرد: آمار مرگ‌ومیر ناشی از آنفلوانزا با سال‌های گذشته تفاوت فاحشی ندارد. به‌صورت کلی در دنیا، سالانه حدود ۵۰۰ هزار نفر به دلیل ابتلا به این بیماری فوت می‌کنند که در اغلب موارد، افراد با بیماری‌های زمینه‌ای مانند دیابت و بیماری‌های قلبی و عروقی هستند که با ابتلا به آنفلوانزا، بیماری زمینه‌ای آن‌ها تشدید می‌شود.
به گفته وی در ایران نیز هر سال تعدادی فوت ثبت می‌شود. افراد مبتلا در صورت داشتن علائم شدید، اگر به‌ موقع مراجعه کرده یا داروی ضدویروسی مناسب مثل داروی اسلتامیویر مصرف کنند، شانس بهبودی بسیار بالاست. توصیه می‌کنم از مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌های باکتریایی پرهیز و حتماً به پزشک مراجعه کنند.

رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی

این مسئول به مردم توصیه کرد: ترس بی‌مورد نداشته باشند؛ اما حتماً شیوه‌نامه‌های بهداشتی را رعایت کنند که همان شیوه‌نامه‌های دوران کروناست و شامل شست‌وشوی مکرر دست‌ها، استفاده از ماسک در محیط‌های پرازدحام و شلوغ، اطمینان از تهویه مناسب در محیط کار و منزل و پرهیز از رفتن به ‌جاهای شلوغ در صورت امکان است.
مرادی در ادامه تأکید کرد: افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند، باید به ‌شدت از خود و اطرافیانشان محافظت کنند تا مبتلا نشوند؛ چراکه بیماری آنفلوانزا با تشدید بیماری زمینه‌ای موجب مرگ‌ومیر می‌شود.

منشأ آنفلوانزا

شایان ذکر است؛ اوایل فروردین سال ۱۳۸۸ در مکزیک، همه‌گیری آنفلوانزای نوع A اتفاق افتاد و پس از مدت کوتاهی این بیماری به کشورهای دیگر ازجمله آمریکا، ایران و چین سرایت کرد و به یکی از بیماری‌های همه‌گیر و جهانی تبدیل شد که همان سال در مدت ۶ ماه - از فروردین تا شهریور ۱۳۸۸- توانست جان ۳۰۰ هزار نفر از مردم کشورهای مختلف را بگیرد. اوایل همه‌گیری ویروس آنفلوانزا نوع A، عموم مردم این بیماری را آنفلوانزای خوکی می‌نامیدند؛ اما چندی نگذشت که سازمان بهداشت جهانی ( WHO) این آنفلوانزا را ( H۱N۱) نامید.
آنفلوانزای H۱N۱ که یک بیماری ویروسی و جهش‌یافته تلقی می‌شود به ‌راحتی از طریق ارتباط با فرد مبتلا و تماس با سطوح آلوده به بدن افراد منتقل شده و آن‌ها را آلوده می‌کند و با علائم سردردهای ناگهانی، تب، سرفه، گلودرد و کسالت ظاهر می‌شود و عموماً پنج روز ادامه دارد، اکنون به یک بیماری شایع فصلی تبدیل‌ شده که معمولاً در فصول سرد سال شایع می‌شود و در صورت رعایت اصول بهداشتی و درمانی، خطر جانی به همراه ندارد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

حرم مطهر رضوی

کاظمین

کربلا

مسجدالنبی

مسجدالحرام

حرم حضرت معصومه

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha